#HRM20 : zo komen de verhalen in de HR wereld

Op het tijdstip dat ik dit stukje schrijf, komt de zon op over het mooie Edinburgh. De deelnemers aan het 19e Belgische HR-congres komen in levende lijve samen om het te hebben over 2.0, sociale media, ontwikkeling van het menselijk kapitaal, efficiëntie en fun (We kunnen kiezen uit Demis Roussos, Schotse haka en papayou. Als je er meer over wil weten… moet je de volgende keer maar eens meekomen!). Maar enkele van ons (er komen er steeds meer bij naargelang de tijd verstrijkt) komen ook virtueel samen.  Dankzij #HRM20 kunnen alle afwezigen de debatten online volgen*.

En zo zijn we dus met een honderdtal bij het krieken van de dag – wat zeg ik, in het holst van de nacht – opgestaan op woensdag 28 september (gelukkige verjaardag, mama). En het was de reis waard.

Op het breinmenu: stevige kost.

Eerste gang: Generatie V

Graeme Martin, Professor aan de universiteit van Glasgow scherpte onze eetlust aan met een presentatie van zijn studie over de sociale media en hoe ze van nut kunnen zijn in het human resources management. In enkele woorden toonde hij glashelder aan dat het intergenerationele debat een slecht debat is wat human resources development betreft. Hij gaf uitleg bij de matrix van Gartner (2008) over generatie V, de generatie van het virtuele, en legde daarbij de klemtoon op de gedragsverschillen bij de gebruikers van de sociale media.

Dit alles klinkt inderdaad zeer consumptie- en marketinggericht, maar het versterkt enkel mijn standpunt: HR-verantwoordelijken moeten marketingtheorieën toepassen op hun organisatieontwikkelingsbeleid. Hoe kan je er anders zeker van zijn dat je tegemoetkomt aan de verwachtingen van je doelpubliek en dat je het via de juiste kanalen aanspreekt?

Tweede gang: Festivalsgame, koeien, vuilnisbakken en muzikale trap

Generatie V is rechtstreeks overgenomen door Cliff Dennett (@cliffdennett), medeoprichter van http://www.soshigames.com (@soshigames), ex-futuroloog van KPN-Orange en sinds het einde van de vorige eeuw evangelist van de serious games. Ook Cliff wendt als charismatisch spreker al zijn talenten aan om met cijfers aan te tonen dat we veel beter presteren wanneer we ons amuseren dan wanneer we ons vervelen. En dat nieuwe gewoonten en concepten spelenderwijs kunnen worden aangeleerd. Zeker wanneer we ons richten tot jongeren die in een virtuele en collaboratieve omgeving leven sinds de leeftijd waarop ze kennis maakten met de entertoets van hun pc (euhm… Mac). Social gaming is een economische realiteit sinds het begin van de jaren 2000.

Cliff en Soshigames gaan verder dan de normale concepten van social gaming, zoals Farmville, dat werd ontwikkeld door Zinga. De social games zetten de geïnvesteerde tijd en intelligentie om in virtueel geld (en als men slechts weinig tijd heeft, kan men virtueel geld kopen met echt geld, zo was op 28/09/2011 om 14.00 uur meer dan 125 miljoen dollar uitgegeven). Het principe van Soshigames is dat gebruikers geld kunnen overmaken aan ngo’s die ze zelf kiezen en zo kunnen bijdragen aan de goede financiële gezondheid van caritatieve organisaties. Weldoen, zijn best doen en zich amuseren… een veelbelovend concept dat de HR-directeurs zou moeten inspireren bij de ontwikkeling van een talentenaanwervingsbeleid.

Derde gang: Freedom + Responsibility  = Performance + Happiness

Ik was de volgende op het menu. Ik had het over de ervaringen van de FOD Sociale Zekerheid (de presentatie is beschikbaar op http://slidesha.re/r2Mwse).

In enkele woorden.

Mijn organisatie is een market-facing business unit van de Belgische federale overheidssector. Specialiteit: sociale zekerheid. 1100 voltijdse equivalenten. 80% statutaire ambtenaren, 20% contractuele ambtenaren. Gemiddelde leeftijd: 46 jaar. Dynamische werkomgeving. 6 bureaus voor 10 personen. Tot 3 dagen telewerk per week. Regionale kantoren overal in België.

Het Directiecomité, mijn team en ikzelf hebben de beslissing genomen om helemaal in de wereld van 2.0 te stappen en zoveel mogelijk (zolang het zin heeft) gebruik te maken van de sociale media. Onze rekrutering – de talentenaantrekkingsfase, vooraleer beroep wordt gedaan op Selor – is volledig 2.0, en gebeurt met name via www.mijnstage.be en onze virtuele rekruteringsstand (http://www.yourjobexpo.be/job/index.php/nl/job/show/id/114). Kostprijs: 4000 € per jaar. Return on investment: meer dan 100 geschikte cv’s op 1 enkele dag en een gemotiveerde kandidaat gevonden voor een functie die open stond sinds… 2005.

Wij zijn van start gegaan met een summerschool 2.0 die we hebben samengevat in een (http://storify.com/happy_laurence/once-upon-a-time-a-summerschool-20). Lees en overtuig jezelf. Totale kostprijs van de summerschool: 8500 €. Return on investment: meer dan 300 deelnemers en handleidingen die op slideshare.net meer dan 1300 keer werden bekeken in twee weken tijd. Buzz-effect gegarandeerd.

Wij hebben een community gecreëerd op Yammer. Na zes maanden is meer dan 45% van het personeel aanwezig op dit samenwerkingsplatform, zijn er 35 groepen opgericht en waren er 3300 conversaties. Wij hosten de community yammer.com/happyYammerBelgianUsers. Via deze community wisselen meer dan 30 Belgische bedrijven en organisaties tips rond het gebruik van Yammer uit. Wij hosten ook yammer.com/Club35, een community waar Belgische ambtenaren die jonger zijn dan 35 elkaar virtueel kunnen ontmoeten. Deze community telt 200 leden van alle overheidsniveaus, 500 conversaties en lag aan de basis van de opmaak van een witboek over de ambtenaar van de toekomst en van het evenement ShaShaSha dat de overheidssector van morgen vorm wil geven (http://www.peoplesphere.be/hreps/nl/event/08122011.html). Nederlandstalige en Franstalige ambtenaren van Gewesten, Gemeenschappen, federale overheidsdiensten, steden en gemeenten, OCMW’s, ziekenfondsen en universiteiten bundelen hun krachten in dit platform. Een mooie les voor onze politici. En voor ik het vergeet: dit platform kost helemaal niets.

De reacties van mijn collega’s zijn uiteenlopend: sommigen zijn dolenthousiast (zowat een derde), anderen twijfelen (een goede 60%) en er zijn er ook die er weigerachtig tegenover staan (een kleine 10%).

Wij zijn slechts een voorbeeld. Wij delen onze ervaring omdat ze werkt, omdat ze goed is voor ons, omdat ze heel kostenefficiënt is en omdat ze bijdraagt tot de ontwikkeling van onze strategie van sexy werkgever. Aarzel niet om me te contacteren (twitter: @happy_laurence).

En het dessert: de advocaten zijn onze vrienden. We moeten hen beminnen gelijk onszelf. 

De FOD Sociale Zekerheid wordt beschouwd als een ideaal voorbeeld, een sprookje bijna. Toch zetten onze vrienden advocaten ons snel weer met onze beide voeten op de grond. Terug naar de probleemgevallen, de geschillen en de conflicten. Terug naar de rechtspraak. Er zijn gevallen, maar ze zijn zeldzaam. En gelukkig maar.

Er zijn inderdaad wetten. Maar wetten zijn wetten. De wetten zijn niet DE realiteit. En iedereen heeft ZIJN realiteit.

De FOD Sociale Zekerheid heeft geen 2.0-beleid. Wij hebben 5 waarden (respect, vertrouwen, solidariteit, zelfontplooiing en resultaatgerichtheid) waarop we geen toegevingen doen. We hebben één principe: we gaan ervan uit dat we op iedereen kunnen vertrouwen. We gaan geen systeem stopzetten dat werkt (zelfs voor 45% van het personeel en dus voor een grote minderheid) omdat we geconfronteerd zouden worden met een geschil. We hebben dan ook één regel: geen regel. We beschouwen onze medewerkers als verantwoordelijke en respectvolle volwassenen en we zijn nog niet van mening moeten verantwoorden. Daarop zijn we trots.

De rekening alsjeblieft. 

Vrijheid + verantwoordelijkheid. 

Laat je werknemers hun werk organiseren zoals ze dat zelf willen. Op voorwaarde dat ze zicht ertoe verbinden je waarden en prestatiedoelstellingen na te leven.

Prestaties + Geluk

Wanneer je vrijheid en verantwoordelijkheid hebt, heb je 2 instrumenten in handen om goed te kunnen presteren en gelukkig te zijn. Als je gelukkig bent, zal je beter presteren. Goed presteren beïnvloedt het geluksgevoel.

Welkom in je geluksspiraal.

Spread happiness around you!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s